Лято е, предпочитаме да мислим само за слънце, море и почивки,

...
Лято е, предпочитаме да мислим само за слънце, море и почивки,
Коментари Харесай

Kакво трябва да знаем за бактерията ешерихия коли и как да се предпазим

Лято е, предпочитаме да мислим единствено за слънце, море и почивки, само че, за жалост, заболяванията не изчезват с магическа пръчка през топлите месеци. Да, доста по-малко са, в сравнение с през есента и зимата, само че е значимо да сме наясно с настоящите закани и методите по-които да се предпазим от тях.
Прочетете още
За ешерихия коли чуваме най-често, когато стане дума за замърсяване на морската вода. Наличието на тази бактерия е симптом за фекално замърсяване, тъй като тя попринцип живее в дебелото черво на топлокръвните животни и част от естествената чревна флора. Но в случай че попаднат в други органи и системи - да вземем за пример в пикочния мехур, се трансформират в извършител на инфекции.

Също така има и потребни, и нездравословни варианти. Първите, които обогатяват чревната микрофлора, даже ни оказват помощ с храносмилането. А вторите, които в действителност са опасността, водят до редица неприятни признаци като болки в стомаха, загуба на вкус, ниска температура и най-много водниста диария, която може да е примесена с кръв.



И това в повечето случаи се случва в най-неподходящия миг - по време на лятната ни почивка. В последно време в международен мащаб зачестяват случаите на заразяване с нея посредством потреблението на вече заразени храни, а във Англия даже имаше смъртен случай. И като главен преносител на бактерията се показват зелените салати, изяснява Daily Mail.

Най-често признаците се появяват сред три и пет дни след приема на инфектирани храни или питиета, като е допустимо този интервал да се усили и до 10 дни. Ентеротоксигенните варианти на ешерихия коли, които пък ни заразяват с така наречен пътническа диария, демонстрират действието си доста бързо - в границите на едвам няколко часа. Това е в следствие най-много на недобра хигиена при приготвяне на храните, както и на незадоволителна термична обработка.



Бактерията ешерихия коли е мощно заразна, само че не посредством кихане и по въздушно-капков път, а по-фекално орален и при контакт със инфектирани повърхности. Тя е извънредно устойчива на външни условия и може да оцелее във вода или почва до няколко месеца.

В максимален риск са дребните деца, хора над 65 години и всички с компрометирана имунна система. В редки случаи се стига до съществени затруднения като сепсис и даже гибел. Установяването на заразяването става посредством специфични проби, изясняват от Cleveland Clinic.

Как да се предпазим

Разбира се, преди всичко е положителната хигиена и честото миене на ръце. Не бива да пипаме места, които може да са фекално нечисто, постоянно би трябвало да мием ръцете си след вървене до тоалетна и да не споделяме чаши, съдове и принадлежности за хранене. Освен е от различен човек, може да се заразим и от животно, по тази причина би трябвало да сме деликатни и когато почистваме след домашния си любим.



Вторият най-чест метод за заразяване с ешерихия коли е потреблението на инфектирана храна, която не е добре измита и термично обработена. Затова би трябвало да избягваме да ядем сурови и полусурови меса, изключително в заведения. Зелените салати също би трябвало наложително да се накисват и измиват добре, както и всички плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да заобикаляме и непастьоризираните питиета, в които има по-голяма опция да се развият болестотворни бактерии. Не бива да пием чешмяна вода, както и такава от непроверени реки и извори. Важно е да внимаваме да не гълтаме вода и когато се къпем в морето или в басейна.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР